Cursusinhoud
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie die aan het einde van de 20ste eeuw is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven C. Hayes. Binnen ACT wordt patiënten geleerd zich te richten op zaken die ze op directe wijze kunnen beïnvloeden, zoals hun eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die ze niet direct kunnen beïnvloeden, zoals emoties en gedachten.
Inmiddels is ACT een veelvuldig toegepaste therapievorm welke al goed geïntegreerd is in de praktijk. De scholing ‘Introductie in Acceptance and Commitment Therapy (ACT)’ geeft een eerste inzicht in deze vorm van gedragstherapie. De scholing richt zich op de achtergrond van ACT, uitleg van de kernconcepten van ACT en op de toepassing van deze concepten.
Doelgroep
De scholing is geschikt voor zorgprofessionals die met een andere kijk en andere handvatten gedragsverandering willen bereiken bij hun patiënten. Dit wordt bereikt door het vergroten van de psychologische flexibiliteit van de patiënt en is reeds zeer effectief gebleken bij bijvoorbeeld chronische pijn.
Theorie & praktijk
Binnen de scholing zal er een afwisseling plaatsvinden tussen theoretische kennisoverdracht en praktische toepassing door middel van opdrachten.
Leerdoelen
- Inzicht verwerven in de achtergrond van ACT.
- Kennis verwerven rondom de kernconcepten van ACT zoals; cognitieve defusie, mindfulness, acceptatie, zelf-als-context, verhelderen van waarden en engagement.
- De vertaling van voorgenoemde concepten naar de praktijk.
Beoordeling
Gemiddelde beoordeeld met een 8+