Dit seminar is onderdeel van de opleiding Psychosomatiek, maar ook los te volgen.
In dit eerste, inleidende seminar gaan we van start met het psychosomatische domein binnen de huidige hulpverlening. Het besef dat deze term enigszins problematisch is, brengt ons bij het actuele biopsychosociale model als alternatief. Echter wijst deze kritische blik ook op valkuilen voor een optimale toepassing in de praktijk.
Vanuit de wetenschappelijke en klinische hoek wordt er de laatste jaren dan ook veel meer ingezet op een transdisciplinaire benadering van de psychosomatische patiënt. In zo een transdisciplinaire benadering worden diverse, uiteenlopende kennisgebieden én de ervaringswereld van patiënt samengebracht om vervolgens vanuit een nieuw kader aan de slag te gaan. Het lichaam neemt hierbij een bijzondere plek in en vraagt per definitie een benadering vanuit meerdere invalshoeken.
Een van de redenen hiervoor is dat het lichaam zich intrinsiek niet enkel in een grensgebied bevindt, maar tegelijkertijd ook een grensgebied is. Het lichaam is, net zoals de geest trouwens, steeds psychosomatisch, dat wil zeggen: én soma, én psyche. Dit biedt opnieuw interessante mogelijkheden voor de behandeling en voor de behandelaar, maar ook uitdagingen.
Vragen die we ons uiteindelijk kunnen stellen betreffen: Wat betekent dit concreet voor de praktijk? En waarin verschilt een meer geïntegreerde benadering dan juist? En wat verschilt er in de ervaringswereld van de patiënt? Wellicht moet er ook ruimte gemaakt worden voor elementen zoals verhaal, lichaamsbeleving en zingeving. Deze en andere vragen komen in dit eerste seminar uitgebreid aan bod en vormen tegelijkertijd een opstapje naar de andere seminars waarin we het psychosomatische lichaam benaderen vanuit de biologische en psychologische bril. In het laatste deel vertalen we alle opgedane inzichten naar de praktijk.
Programma
18.00: Ontvangst met maaltijd
18.30: Start seminar
19.45: Pauze
20.00: Hervatting Seminar
21.30: Afsluiting met discussie