Meer positieve emoties ervaren leidt tot hogere performance
Advies van Yunify Academy: kies er bewust voor om positieve emoties te ervaren om je performance een boost te geven.
Kun je met een experiment dat vijf minuten per dag kost je focus verleggen van een halfleeg naar een halfvol glas (zonder naïef te worden) en je performance een boost geven? Ja dat kan. Hieronder lees je hoe en wat!
Getraind om te focussen op het halflege glas
De meesten onder ons zijn getraind in het focussen op dingen die niet goed gaan, en dat is in het werk vaak goed.
Focus op onder andere risico’s is een gevolg van de evolutie van ons brein. Je overlevingskansen nemen toe naarmate je beter in staat bent om potentiële gevaren te herkennen.
Zien is een kwestie van focus
Eén van de belangrijkste lessen uit de psychologie is dat wat we zien in onze omgeving vooral een kwestie van focus is. Check onderstaande voorbeeld maar eens.
Het is gemakkelijk om iets niet op te merken, als je aandacht er niet op gericht is. En als je aandacht vooral gericht is op dingen die niet goed gaan, dan zul je de positieve dingen die natuurlijk ook plaatsvinden simpelweg missen.
Je brein trainen om meer te aandacht te hebben voor de positieve aspecten van je werk, je leven, je schoonmoeder of wat dan ook, heeft vele voordelen. Je ziet meer mogelijkheden/ oplossingen en dat geeft energie.
Dat werkt zo dankzij drie belangrijke gevolgen van het kijken door een roze-getinte bril: geluk, dankbaarheid en optimisme.
En als je het nu erg zweverig begint te vinden: nog even doorzetten, we zullen laten zien dat dit hardcore science is.
Roze-getinte bril en geluk
Dit is een inkoppertje. Als je meer goede, leuke, interessante en positieve dingen om je heen ziet, voel je je beter.
Roze-getinte bril en dankbaarheid
Als er meer goede dingen om je heen zijn (correctie: als jij de goede dingen die om je heen zijn ZIET), zal dat leiden tot een gevoel van dankbaarheid. Dankbaarheid is een geweldige positieve emotie en geeft je energieniveau een boost.
Roze-getinte bril en optimisme
Ook dit ligt voor de hand. Als je meer positieve dingen ziet, zul je gaan verwachten dat die trend zich voortzet. En je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat als je optimistischer bent, ook dat je energie een boost zal geven.
Bijwerking: positiviteit versterkt zichzelf
Een stukje biologie: je goed voelen doordat je de wereld om je heen door een roze-getinte bril ziet, heeft een effect op hormonaal niveau. De positieve emoties zorgen ervoor dat dopamine en serotonine door je bloedvaten crossen, waardoor je je niet alleen goed voelt, maar vooral ook die onderdelen van je hersenen die gericht zijn op bijvoorbeeld leren een opkikker geeft. Resultaat: sneller informatie verwerken, die informatie sneller terugvinden, sneller en creatiever denken, nieuwe taken of vaardigheden sneller leren en groter probleemoplossend vermogen. Dus: je pakt zaken beter en slimmer aan. Dat leidt weer tot positieve resultaten en tot positieve emoties die weer leiden tot positieve resultaten enzovoorts. Dit heet het ‘broadening-effect’ van positieve emoties.
Roze-getinte bril versus roze bril
Let wel: we hebben het over een roze-getinte bril. Een bril die je helpt om de positieve aspecten te zien, zonder dat gevaren, risico’s en fouten helemaal uit je blikveld gefilterd worden. Een helemaal roze bril zou je naïef maken. Een roze-getinte bril maakt je een realistische optimist.
Experiment: drie goede dingen per dag
Dit experiment is redelijk eenvoudig. Zo eenvoudig dat het te simpel lijkt: noteer op het eind van je dag drie goede dingen van die dag. Dat kan een succes(je) zijn dat je geboekt hebt, een leuk gesprek, het lekkere biefstuk dat je gebakken hebt et cetera.
Tip: koop een schrift of kladblok dat je de komende dagen gebruikt om deze goede dingen in te noteren!
Dat dit echt werkt, blijkt uit de vele onderzoeken die hiermee gedaan zijn. Je moet 24 uur terugkijken, met een focus op wat goed was. De vijf minuten die je dat kost, helpen je brein om te focussen op al het moois om je heen. Sterker nog: we horen van veel mensen dat ze actief op zoek gaan naar die mooie aspecten van het leven.
Leukere meetings: sluit af met drie goede dingen
Eén bevriende hoogleraar heeft onderzoek gedaan naar het effect van het afsluiten van vergaderingen met het benoemen van drie goede dingen. Het onderzoek laat zien dat het afsluiten van een overleg op deze manier – onafhankelijk van het thema of doel van het overleg – meer energie geeft aan de deelnemers. Iets om zelf een keer te testen?