Ook te maken met patiënten die hun oefeningen niet doen?
Oefeningen doen is voor veel patiënten een belangrijk onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling. We weten dat waarschijnlijk 70% van de patiënten oefeningen niet of niet voldoende uitvoert.
Dat leidt niet alleen tot slechtere uitkomsten op patiëntniveau en wellicht hogere zorgconsumptie, maar ook tot frustratie onder fysiotherapeuten. Waarom volgt die patiënt het advies niet op? Terwijl je zo je best doet om de oefeningen uit te leggen en het belang te benadrukken? Het lijkt soms wel of mensen liever klachten hebben, dan wat tijd te besteden aan zaken die klachten kunnen verminderen.
Essery et al publiceerden in 2017 een meta-review over deze kwestie in Disability and Rehabilitation. Hun conclusie? De kans dat je patiënten hun oefeningen doen wordt groter wanneer:
- ze vertrouwen erin hebben dat zij de oefeningen kunnen uitvoeren;
- ze zichzelf kunnen motiveren;
- ze gemotiveerd worden door de omgeving.
Goed om te checken dus voordat je iemand naar huis stuurt!
- Heb je begrepen wat je moet doen? Denk je dat het je gaat lukken?
- Wat doe je als je geen zin of tijd hebt om de oefeningen te doen?
- Kun je met iemand afspreken dat die in de gaten houdt of je de oefeningen doet? Ken je iemand die je wat extra steun kan geven?
Dat is natuurlijk maar het topje van de ijsberg. Veel van je collega’s gebruiken motiverende gespreksvoering als techniek om de kans dat iemand zichzelf kan motiveren te vergroten.
Als enige in Limburg organiseert Yunify Academy vanaf februari 2019 een 3-daagse training over dit thema (met accreditatie).