Geïntegreerd werken met psychosomatiek en trauma

Geïntegreerd werken met psychosomatiek en trauma
Ongeacht de opleiding of specialisatie van somatische therapeuten, worden zij in toenemende mate geconfronteerd met hulpvragen die het strikt lichamelijke domein overstijgen. Niet enkel mensen met psychosomatische klachten maar ook milde psychopathologie vinden hier een aangewezen aanspreekpunt en vertrouwde behandelaar. Daarnaast worden therapeuten in het psychologische domein ook steeds meer geconfronteerd met lichamelijke klachten, welke buiten het psychologische kennis domein vallen. Een holistische benadering is bij de behandeling van de deze klachten vereist. Echter dit vergt een goed onderbouwde kennis, doelgerichte competenties en bijkomende specifieke vaardigheden met betrekking tot het domein van psychologie en psychosomatiek.
De vorming ‘Geïntegreerd werken met psychosomatiek en trauma’ geeft een nieuwe frisse en wetenschappelijk onderbouwde blik op een ‘trans-disciplinaire benadering’ van psychosomatische klachten in de praktijk. Zowel het lichaam als de psyché zullen gebruikt worden als toegangspoort om zo toe te werken naar een geïntegreerde benadering.
Omvang: 8 dagen van 09:00 uur tot 17:00 uur
Voor wie?
De vorming ‘Geïntegreerd werken met psychosomatiek en trauma’is bestemd voor zorgprofessionals op post-hbo en postacademisch niveau. Deze cursus richt zich op (GZ) psychologen, orthopedagogen, psychotherapeuten, klinisch psychologen, psychiaters (in opleiding), huisartsen en fysiotherapeuten.
Kosten?
De 8-daagse cursus kost €1.600,- (geen BTW verschuldigd). Dit bedrag is inclusief accreditatie, literatuur, lunch, koffie en thee, en het boek “Werken met een lichaam dat moeilijk doet” van Joeri Calsius.
Cursusdagen
- Donderdag 17 september 2020
- Vrijdag 18 september 2020
- Donderdag 8 oktober 2020
- Vrijdag 9 oktober 2020
- Donderdag 26 november 2020
- Vrijdag 27 november 2020
- Donderdag 17 december 2020
- Vrijdag 18 december 2020
Locatie: Geleen (‘The Cubic’, Mijnweg 3, 6167AC)
Docent: Dr. Joeri Calsius
Accreditatie
Geaccrediteerd bij het KNGF (kwaliteitsdeel) met 62 punten.
Leerdoelen
Na afloop van de vorming ‘Geïntegreerd werken met psychosomatiek en trauma’…
- heeft de deelnemer inzicht en vaardigheden in een trans-disciplinaire manier van denken rondom psychosomatische problematiek;
- kan de deelnemer een analyse maken van veel voorkomende problematiek op basis van ontwikkelingsdynamische concepten;
- heeft de deelnemer kennis en inzicht in hoe het lichaam als blauwdruk fungeert bij trauma en de rol hierbij van het myofasciale weefsel;
- heeft de deelnemer vaardigheden om spierspanning in het lichaam herkennen en dit beïnvloeden middels verschillende technieken;
- kan de deelnemer verschillende aspecten van lichaamsbewustzijn toepassen binnen de praktijk;
- heeft de deelnemer kennis en inzicht in het concept ‘Experiential Movement’en de toepassing hiervan binnen de praktijk;
- kan deelnemer besproken concepten en technieken toepassen op casuïstiek binnen de eigen praktijk.
Hoe ziet de cursus eruit?
Dag 1: “Psychosomatiek? Gluren bij de buren…!”
De eerste dag wordt ingeleid met een overzicht van de ontwikkeling van psychosomatische therapieën. Daarna kijken we naar actuele visies en staan we uitgebreider stil bij gehanteerde wetenschappelijke paradigma’s en mensbeelden. Hoe een geïntegreerde benadering er concreet kan uitzien staat als vraag centraal wanneer we praktisch aan de slag gaan met een trans-disciplinair model voor anamnese en screening.
Dag 2: “Oeps, wat gebeurt hier allemaal?”
Tijdens de tweede dag zal er stapsgewijze begrijpelijk gemaakt worden hoe we vanuit ontwikkelingspsychologische oogpunt kunnen kijken naar neurose, borderline en psychose. Hierbij staan we ook stil bij de invloed van onder andere hechting, mentalisatie en alexithymie. We breiden onze praktische vaardigheden van de eerste dag uit met een ontwikkelingsdynamische analyse van angststoornissen, paniek, stemmingsklachten en somatisatie.
Dag 3: “Het lichaam als toegangspoort bij psychosomatiek en trauma”
Tijdens de derde dag verdiepen we ons in het spectrum van psychosomatische spanning tot en met trauma. Allereerst leren we psychosomatische processen en dysfuncties begrijpen vanuit diverse invalshoeken. Daarnaast luisteren we naar wetenswaardigheden uit actuele trauma-theorieën. Centraal hierbij staat de vraag hoe het lichaam fungeert als blauwdruk bij trauma?
Dag 4: “Het lichaam als toegangspoort… een thuiswedstrijd voor de somatische therapeut en een uitdaging voor de psycholoog!”
De vierde dag starten we het fenomeen aanraken en aangeraakt worden vanuit neurowetenschappelijke en ontwikkelingspsychologische bril. Het historische concept ‘spierpantser’ dat reeds in dag 3 aan bod kwam wordt verder in detail geanalyseerd. Op basis van anatomische en neurofysiologische inzichten uit myofasciaal onderzoek maken we een actuele vertaalslag naar een spierpantser 2.0.
Middels praktische oefeningen leren we spierspanning herkennen en beïnvloeden en gaan we hands-on aan de slag met het spierpantser.
Dag 5: “Het myofasciale substraat als blauwdruk bij psychosomatische syndromen”
Dag vijf van deze vorming gaat allereerst dieper in op de relaties tussen het myofasciale lichaam en diverse breinnetwerken rond interoceptive awareness, aandacht en lichaamsbewustzijn. Aan de slag gaan met diverse aspecten van lichaamsbewustzijn is een belangrijk doel binnen het geïntegreerd werken met het psychosomatische lichaam. Aan de hand van praktische toepassingen zal er getoond worden welke technieken hieraan kunnen bijdragen en hoe je jouw therapeutische houding hiermee verder kan versterken.
Dag 6: “Psychosomatiek, trauma en het meerlagige lichaam”
De zesde lesdag staat geheel in het teken van een praktische vertaling van de leerstof tot nu toe. We lopen doorheen anamnese, onderzoek en behandeling en komen samen stap voor stap tot het opstellen van een behandelplan.
Dag 7: “Experiental Movement”
Binnen ‘Experiential Movement’ draait alles om het leren ontdekken van je lichaam door experiëntieel of ervaringsgericht bewegen. Vandaag maken we hier uitgebreid mee kennis en besteden aandacht aan het psychosomatisch persepectief waarom ervaringsgericht bewegen een meerwaarde kan zijn binnen de praktijk en hoe dit geintegreerd kan worden. Er wordt dus veel bewogen en lijfelijk ervaren deze dag!
Dag 8: “Klaar voor de praktijk?”
De laatste dag van de vorming biedt allereerst ruimte voor synthese en waar nodig herhaling van besproken concepten en technieken. Verder staat deze dag in het teken staan van toepassing op casuïstiek vanuit de praktijk van de deelnemers.
Toetsing
Het certificaat wordt uitgereikt wanneer je voldoet aan de aanwezigheidsverplichting.
Studiebelasting
De studiebelasting voor de cursusdagen bedraagt in totaal minimaal 64 uur. Dit is opgebouwd uit 8 x 8 uur contacttijd, en exclusief zelfstudie van +/- 10 uur.
Kenmerken
- Aanvullende Content 0
- Quizzes 0
- Vaardigheidsniveau Alle niveaus
- Talen Nederlands
- Studenten 0
- Opdrachten Ja