Praktijkgerichte Psychosomatiek – 4 dagen

Praktijkgerichte Psychosomatiek
Voor de zorgprofessional: fysiotherapeut en psycholoog
De cursus ‘Praktijkgerichte psychosomatiek’ biedt een verfrissende blik en praktische vertaalslag van recente wetenschappelijke inzichten omtrent de psychosomatiek naar de dagelijkse behandelsetting voor de zorgprofessional.
De wisselwerking tussen lichaam en geest speelt bij veelvoorkomende psychische en somatische klachtenbeelden een belangrijke rol. Zorgprofessionals krijgen dan ook regelmatig te maken met psychosomatische klachten binnen het cognitief gedragsmatig of somatisch behandelspectrum. Binnen universitaire en beroepsopleidingen voor deze beroepsgroepen is beperkt aandacht is voor deze specifieke klachten. Spijtig, want juist het lichaam kan de doorslaggevende factor geven bij de behandeling van bovengenoemde klachten. Het lichaam bezit immers veel “wijsheid” opgeslagen in somatische processen en uitingen (Ogden & Fisher, 2015). Tijd voor verandering dus!
Omvang: 4 dagen
- Dag 1 – 13:00-20:00
- Dag 2 – 09:00-17:00
- Dag 3 – 09:00-17:00
- Dag 4 – 09:00-17:00
Voor wie?
De cursus ‘Praktijkgerichte psychosomatiek’ is bestemd voor zorgprofessionals op post-hbo en postacademisch niveau. Deze cursus richt zich op (GZ) psychologen, (psychosomatisch) fysiotherapeuten, orthopedagogen, psychotherapeuten, klinisch psychologen, artsen en psychiaters (in opleiding)
Kosten?
De 4-daagse cursus kost €1050,-. Dit bedrag is inclusief syllabus, accreditatie, diner op woensdagavond, lunch op de overige dagen, en koffie en thee
Locatie: Geleen (‘The Cubic’, Mijnweg 3, 6167AC)
Docenten:
- Nikki Kikken
- Jaap Swolfs
Accreditatie
- KNGF – geaccrediteerd met 30 punten
Wat ga je leren?
Na afloop van de cursus ‘Praktijkgerichte Psychosomatiek’…
- Heb je meer inzicht en vaardigheden in een psychosomatische manier van denken
- Kan je theorieën en modellen rondom een holistische kijk toepassen in de eigen praktijk
- Kan je op basis van diagnostiek en anamnesevoering een duidelijk en compleet beeld schetsen van de problematiek van de cliënt op psychosomatisch gebied
- Heb je kennis en inzicht van een bio-psychologische kijk op veelvoorkomende psychologische en somatische klachtenbeelden
- Heb je kennis en inzicht van een ontwikkelingspsychologische kijk op veelvoorkomende psychologische en somatische klachtenbeelden
- Kan je bepalen welke behandelinterventies binnen de eigen praktijk, op grond van wetenschappelijke bevindingen, het meest aangewezen of best toepasbaar zijn
- Heb je therapeutische vaardigheden om interventies toe te passen gericht op het verbeteren van de relatie tussen lichaam en geest bij cliënten waarbij de focus ligt op een duurzaam resultaat
Hoe ziet de cursus uit?
Dag 1 – Op de eerste dag zal er aandacht besteed worden aan Theoretisch kader rondom de psychosomatiek met hierbij aandacht voor de geschiedenis en plaatsing van de psychosomatiek in de somatische en psychologische hulpverlening. Vervolgens zal er een aanzet gemaakt worden voor het toepassen van een ‘psychosomatische kijk’ binnen anamnesevoering. Vervolgens zal de eerste cursusdag af worden gesloten met neurobiologische modellen rondom de werking van verschillende stresssystemen in het lichaam, het autonome zenuwstelsel en de weerslag van deze systemen op zowel mentaal als fysiek gebied.
Dag 2– Deze tweede cursusdag zal er aandacht besteed worden aan een de functie van het myofasciale weefsel vanuit een biologisch kader waarna er praktisch geoefend zal worden met het toepassen van verschillende hands-off technieken. Vervolgens zullen de concepten Polyvagaal theorie, Window of Tolerance en neuroceptie geïntroduceerd worden. Tot slot zal er een ontwikkeling dynamisch perspectief worden gegeven op trauma, hechting en hechtingstrauma.
Dag 3– De derde dag zal vorm worden gegeven met het verwerven van inzicht rondom de ontwikkeling van lichaamsbewustwording met daaruit voortvloeiend aandacht voor lichaamsmentaliserend vermogen. Daarbij zal er ook aandacht zijn voor toepassing in de praktijk waarbij valkuilen nader worden toegelicht aan de hand van casuïstiek. De derde dag zal worden afgesloten met een nadere uitleg rondom de opdracht (N=1) welke de deelnemers dienen op te stellen voorafgaand aan de vierde cursusdag.
Dag 4– De laatste cursusdag zal er aandacht zijn voor vragen van deelnemers en een kort overzicht van de eerder besproken punten. Daarnaast zal ook de door de deelnemers opgestelde opdracht worden besproken. Afsluitend zal er aandacht zijn voor een verdere toepassing in de praktijk waarbij leefstijlinterventies vanuit een psychosomatisch perspectief de revue zullen passeren.
Toetsing
Het certificaat wordt uitgereikt wanneer je voldoet aan de aanwezigheidsverplichting en de N=1 opdracht naar behoren hebt afgerond.
Studiebelasting
De studiebelasting voor de cursusdagen bedraagt in totaal minimaal 30 uur. Dit is opgebouwd uit eenmaal 27 uur contacttijd en (minimaal) 15 uur zelfstudie en voorbereidingstijd voor de N=1 opdracht.
Kenmerken
- Aanvullende Content 0
- Quizzes 0
- Duratie 4 dagen
- Vaardigheidsniveau Alle niveaus
- Talen Nederlands
- Studenten 2
- Opdrachten Ja