Top 5 vragen over mentale klachten door stress
De invloed van stress op ons lichaam is groot. Stress zorgt ervoor dat we in de ‘vecht-en-vlucht stand’ komen. Die is nodig wanneer er gevaar dreigt, maar blijven we daarin ‘hangen’ dan heeft dat vervelende gevolgen. Stress veroorzaak dan mentale- , of lichamelijk klachten.
Mentale klachten door stress
Bijna iedereen krijgt ooit te maken met mentale- of lichamelijke klachten die voortkomen uit het langdurig ervaren van stress en spanningen. De meest bekende mentale stress klachten zijn piekeren, concentratie- en geheugenproblemen, burn-out of depressie. Mentale klachten door langdurige stress zijn natuurlijk erg vervelend. Het herstelproces duurt vaak lang. Ze hebben behoorlijke invloed hebben op ons dagelijks leven. En er is geen behandeling die het probleem direct oplost.
5 meest gestelde vragen over stress & mentale klachten
In dit artikel geven wij je antwoord op 5 veel gestelde vragen over stress gerelateerde klachten op mentaal gebied.
1. Waar komen deze klachten vandaan?
Stress gerelateerde klachten ontstaan wanneer er een disbalans is tussen belasting (wat er van je gevraagd wordt) en belastbaarheid (wat kun je aan). Bij stress wordt de belasting groter dan de belastbaarheid. Factoren die hierbij een rol kunnen spelen zijn onder andere lichamelijke conditie, mogelijkheden om te herstellen, slaap, voeding, ziektes of omgang met problemen en gebeurtenissen (coping). Daarnaast speelt persoonlijkheid een grote rol. Sommige personen zijn nu eenmaal gevoeliger voor stress dan anderen. Het is vaak niet mogelijk om één factor als veroorzaker van stress gerelateerde klachten aan te wijzen. Het is meestal een samenspel van factoren die de uiteindelijke klachten veroorzaken.
2. Waarom kan ik niet ontspannen?
Wanneer je stress gerelateerde klachten hebt wil je niets liever dan goed kunnen ontspannen. Je lichaam schreeuwt er bijna om! Echter, goed ontspannen voelt als vrijwel onmogelijk wanneer we stress ervaren. Ook dit wordt veroorzaakt door de ‘vecht-en-vlucht’ reactie die in gang wordt gezet wanneer we langdurig stress ervaren. Je lichaam blijft op volle toeren draaien en weet niet meer waar de rem zit. De enige oplossing is om bewust je lichaam opnieuw ‘leren’ ontspannen. Bijvoorbeeld door middel van ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
3. Waarom heb ik nergens meer zin in?
Lusteloosheid is een veel gehoorde klacht wanneer je stress gerelateerde klachten hebt. Activiteiten die voorheen zorgde voor veel plezier en ontspanning, kosten nu alleen nog maar energie. De aanzet om aan een activiteit te beginnen lijkt een enorme opgave en wordt liever ontweken. Stress veroorzaakt lusteloosheid eigenlijk als een soort beschermingsreactie. Alles wat extra energie kost moet worden vermeden. Dit zorgt er echter ook voor dat we geen positieve indrukken ervaren en energie opdoen. Dat leidt op zijn beurt vervolgens weer tot meer spanningen en stress. Het blijven ondernemen van leuke en plezierige activiteiten is dan ook van groot belang voor mensen met stress gerelateerde klachten!
4. Hoe kan ik het beste omgaan met deze klachten?
Stress gerelateerde klachten vereisen een professionele aanpak. Niet alleen met het oog op herstel, zeker ook met het oog op het voorkomen in de toekomst. Het erkennen van deze klachten door de persoon zelf, de werkomgeving of de sociale omgeving is hierin de eerste stap. Vervolgens kan er via de huisarts of bedrijfsarts verwezen worden naar een gespecialiseerde GGZ-instelling. Uit onderzoek blijkt dat een totaalaanpak waarbij er aandacht is voor lichaam en geest in een interdisciplinair behandeltraject de beste en duurzaamste resultaten worden behaald. PHI is daar een mooi voorbeeld van.
5. Hoe lang duurt het voordat deze klachten weer verdwijnen?
Elke dag met stress gerelateerde klachten voelt als te lang. Helaas is er geen termijn aan te geven waarin deze klachten weer verdwijnen. Dit komt mede doordat er veel individuele factoren een rol spelen bij het ontwikkelen en in stand houden van deze klachten. Het lichaam is op diverse vlakken ontregelt door stress. Ook hierbij geldt dat een totaalaanpak, met aandacht voor lichaam en geest, vereist is en ook de termijn voor het herstel zeker positief zal beïnvloeden.
Wil je meer weten over stress en behandeling daarvan? Volg een training!